استروژن گروهی از هورمون های جنسی است که نقش مهمی در رشد و عملکرد دستگاه تناسلی زنان دارد. استروژن در مردان هم به مقدار کمتری وجود دارد، و عمدتاً در بیضه ها تولید میشود. در زنان، استروژن عمدتاً در تخمدان ها تولید میشود، اگرچه در مقادیر کمتری نیز توسط غدد فوق کلیوی و بافت های چربی سنتز میشود.

سه نوع اصلی استروژن وجود دارد:

استرادیول :

استرادیول رایج ترین و قوی ترین شکل استروژن است. استرادیول نوعی استروژن اولیه است که در زنان در طول سال های باروری تولید میشود. استرادیول چرخه قاعدگی را تنظیم میکند، باعث رشد و توسعه خصوصیات جنسی زنانه میشود و در ضخیم شدن دیواره رحم در طول چرخه قاعدگی نقش دارد.

استریول :

این شکل از استروژن در دوران بارداری بسیار فراوان است. استریول به حفظ جفت و حمایت از رشد جنین کمک میکند.

اثرات افزایش استروژن در مردان- دکتر دیانا حسینی

استرون :

نقش استرون در بدن زنان بعد از یائسگی شایع است. این هورمون از سایر هورمون های بدن مانند آندروژن ها (هورمون های مردانه) تبدیل میشود و مسئول بسیاری از تغییرات هورمونی است که در دوران یائسگی رخ میدهد.

استروژن نقش مهمی در انواع عملکردهای بدن دارد، از جمله:

سطح استروژن بدن زنان در سنین مختلف-دکتر دیانا حسینی
تنظیم چرخه قاعدگی :

به آماده سازی پوشش رحم برای بارداری کمک میکند.

ایجاد و حفظ خصوصیات جنسی ثانویه :

این نقش استروژن شامل رشد سینه، توزیع چربی بدن و رشد موهای ناحیه تناسلی و زیر بغل میشود.

حفظ تراکم استخوان :

استروژن به حفظ سلامت و استحکام استخوان ها کمک میکند.

تنظیم سطح کلسترول :

استروژن میتواند به حفظ سطوح سالم کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL ) کمک کند، که اغلب به عنوان کلسترول "خوب" شناخته میشود.

تأثیر بر خلق و خو و رفاه عاطفی :

نوسانات در سطح استروژن میتواند بر خلق و خو تأثیر بگذارد، به همین دلیل است که برخی از زنان ممکن است در طول چرخه قاعدگی خود دچار نوسانات خلقی شوند.

حمایت از سیستم قلبی عروقی :

استروژن اثر محافظتی بر قلب و عروق خونی دارد و به حفظ سطح فشار خون در سطح سالم و نرمال کمک میکند.

توجه به این نکته مهم است که در حالی که استروژن برای بسیاری از عملکردهای فیزیولوژیکی حیاتی است، عدم تعادل در سطوح استروژن میتواند منجر به مسائل مختلف سلامتی شود. به عنوان مثال، شرایطی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) و عدم تعادل هورمونی میتواند منجر به اختلال در سطح استروژن شود.

استروژن یک هورمون جنسی مهم است که در بدن زنان و مردان نقشهای متفاوتی ایفا میکند. این هورمون به طور عمده از کلسترول ساخته میشود و در هر دو جنس وجود دارد، هرچند که سطح آن در زنان به مراتب بالاتر است.  

نقش استروژن در بدن زنان

سلامت باروری و قاعدگی:

استروژن در تنظیم چرخه قاعدگی و باروری زنان نقش حیاتی دارد. این هورمون باعث رشد و توسعه فولیکول‌های تخمدانی میشود و به بروز ویژگی‌های جنسی ثانویه مانند رشد سینه‌ها کمک میکند.

سلامت استخوان‌ها:

استروژن به حفظ توده استخوانی کمک میکند و از پوکی استخوان جلوگیری میکند. در دوران یائسگی، کاهش سطح استروژن منجر به کاهش توده استخوانی و افزایش خطر شکستگیها شود. 

سلامت قلب و عروق:

این هورمون در تنظیم سطح کلسترول و بهبود سلامت قلب و عروق موثر است. استروژن به کاهش خطر بیماری‌های قلبی کمک میکند.

عملکرد مغز:

استروژن بر عملکرد مغز و توانایی‌های شناختی تأثیر می‌گذارد و ممکن است در بهبود خلق و خو و کاهش خطر افسردگی نقش داشته باشد. 

نقش استروژن در بدن مردان  

سلامت باروری:

استروژن در مردان نیز نقش دارد و به تنظیم میل جنسی، توانایی نعوظ و تولید اسپرم کمک می‌کند. سطوح پایین استروژن می‌تواند منجر به کاهش میل جنسی و سطوح بالای آن می‌تواند باعث مشکلاتی مانند ژنیکوماستی (بزرگ شدن سینه‌ها) شود.  

سلامت استخوان‌ها:

مانند زنان، استروژن در مردان نیز به حفظ توده استخوانی کمک می‌کند و از پوکی استخوان جلوگیری می‌کند. 

تنظیم متابولیسم:

استروژن در مردان بر متابولیسم و تنظیم قند خون تأثیر می‌گذارد و می‌تواند به کنترل وزن و چربی بدن کمک کند.